tiistai 29. maaliskuuta 2011

Päivän tomaatit

Yleisön pyynnöstä huolimatta en vielä tässäkään blogimerkinnässä esittele uusia rattaitamme (jotka mahtuvat vastoin odotuksia kotitalomme hissiin!). Sen sijaan hehkutan toimivaksi havaittua gradutekniikkaa, jota olen tänään ensimmäistä kertaa kunnolla hyödyntänyt.

Kyseessä on ns. Pomodoro-tekniikka, jota noudattamalla gradu (tai muu "pakollinen" työ) edistyy tehokkaasti. Idea on yksinkertainen: valitaan tehtävä, säädetään ajastin soittamaan 25 minuutin päästä, tehdään valittua tehtävää, kunnes ajastin soi, kirjataan lyhyesti ylös aikaansaannokset ja pidetään viiden minuutin tauko. Yhtä 25 minuutin ajanjaksoa sanotaan tomaatiksi. Neljän tomaatin jälkeen pidetään pidempi tauko. Tutustuin tekniikkaan Gradutakuu-blogin kirjoituksen kautta. Myös tämä merkintä käsittelee aihetta.

Itse fuskasin sen verran, että en listannut erikseen aikaansaannoksiani. Tekniikka voi kuulostaa lapselliselta ja 25 minuutin ajanjakso naurettavan lyhyeltä, mutta jokainen, joka on pyörinyt tunteja tietokoneen ja jääkaapin välillä saamatta graduaan (tai muuta työtään) mainittavasti edistymään, ymmärtää kyllä, miksi tällainen kurinalaisuus on tarpeen. Kannattaa kokeilla erityisesti niinä aikaansaamattomina päivinä!

10 kommenttia:

 1. Luin vasta gradutakuun sivuilta tästä tekniikasta ja taidanpa ottaa käyttöön jahka olen lopunkin aineiston saanut käsiini.

  Minulla tahtoo olla vähän holtitonta ajankäyttöä: välillä gradunteosta ei tule yhtään mitään, välillä teen sitä 14h päivässä.. :)

  VastaaPoista
 2. Louna: minulla ainakin toimi tämä, kannattaa kokeilla! holtiton ajankäyttö kuulostaa tutulta lukuunottamatta noita 14 tunnin päiviä :) ehkä parhaimmillaan teen gradua noin neljä tuntia päivässä ja useammin on niitä päiviä, kun lounastauko venyy ja venyy...

  VastaaPoista
 3. voisin kokeilla omissa kouluhommissa. välillä (lue yleensä) keskittyminen alkaa herpaantumaan jo aika pian aloittamisesta.

  Eipä olla taas nähty. Kahville joku päivä?

  VastaaPoista
 4. Kaisa: joo, mennään kahville!

  VastaaPoista
 5. jos joku sattuu eksymään tähän postaukseen ja lukemaan kommentit, niin täältä löytyy kiva appsi tekniikalle: http://mytomatoes.com rekisteröityminen on vain se kolmerivinen lomake, mikä siinä on, ei mitään vaivalloista siis.

  VastaaPoista
 6. sivuhuomio: saavuin tänne blogiin ehkä muita ihania -blogista, jota olen seurannut jo useamman vuoden. tämä sinun blogi on yhtämoinen aarre! jään ehdottomasti seuraajaksi :)

  VastaaPoista
 7. hnaa: kiitos! pitääkin tutustua tuohon muita ihania -blogiin!

  VastaaPoista
 8. Juuri tilasin amazonilta nipun punaisia piste-tarroja! Ajattelin laittaa työpisteelleni kalenterin, johon liimailen tarroja sitä mukaa kun tomaatteja kertyy :)

  En tiedä onko sulle enää ajankohtainen, mutta vaikka lukijoille vinkiksi, että gradupäiväkirjan pitäminen auttaa! Itse kirjaan graduvihkooni myös päivämääriä, ajatuksia ja fiiliksiä niin gradun kirjoittamisesta kuin itse aiheestakin. Auttaa ainakin minua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aihe on kyllä minulle taas hetken tauon jälkeen erittäin ajankohtainen :) kiva kun nämä uudet kommentit muistuttivat taas tomaattitekniikasta!

   Poista