tiistai 15. maaliskuuta 2011

Nimittelyä

Synnytyssairaalan esitietolomakkeissa kysyttiin nimiehdotusta tytölle ja pojalle. Tytön nimestä olemme miehen kanssa yksimielisiä, mutta pojalle on vielä mietinnässä sopiva kaksitavuinen (etu)nimi. Jos sellaista ei keksitä, kolmitavuinenkin tulee kyseeseen. Pitkistä nimistä kuitenkin väännetään helposti koulussa ja muualla lempinimiä, jotka eivät ole yhtä kauniita kuin oikea nimi. Minulla on kyllä pari ehdotusta pojan nimeksi, mutta miehellä on omat suosikkinsa, joista minä en erityisemmin pidä. Yksi niistä on kyllä kaunis, mutta viisitavuinen etunimi on minusta liian pitkä. Minusta ei myöskään olisi kovin reilua, että jokin minusta erinomainen ja miehestä ok vaihtoehto valittaisiin. Kivointa olisi, jos keksisimme jonkun aivan muun, molempia miellyttävän nimen. Hyviä ehdotuksia (sekä tytölle että pojalle) otetaan vastaan.

Hyvän nimen kriteereitä:

- riittävän lyhyt (perustelu edellä)
- suomen kieleen sopiva, sillä olemme molemmat miehen kanssa suomenkielisiä ja meillä on kaksitavuinen, suomalainen sukunimi (vierasta alkuperää oleva nimi käy kuitenkin, kunhan suomenkielisen on helppo sanoa se ja taivuttaa kaikissa sijamuodoissa)
- sellainen, ettei joka kerta nimensä kertoessaan joudu samalla selittämään miten se kirjoitetaan (iillä vai jiillä? yyllä vai iillä? yhdellä vai kahdella uulla? onko lopussa i?)
- mieluiten jo pitkän aikaa tunnettu nimi, ei siis mitään aivan äsken keksittyä
- harvinaisuus ei haittaa, mutta nimi ei saisi olla sellainen, että se kirjoitetaan helposti väärin esim. yleisemmän muodon mukaisesti
- tytölle tytön nimi ja pojalle pojan nimi (emme innostu sukupuolineutraaleista nimistä, tasa-arvon kanssa sillä ei sitten taas ole yhtään mitään tekemistä)
- lähisuvussa ei saisi olla samannimistä (tämä on todella rajoittavaa, koska monet suosikit ovat lähisuvun nimiä)
- nimen alkuperä tai merkitys olisi kiva olla selvillä (ja merkitys olisi mielellään kaunis tai vähintäänkin neutraali. Minäkin olen kuullut legendan tytöstä, jolle vanhemmat antoivat tietämättään sinänsä kauniin kuuloisen nimen, joka tarkoittaa veriripulia. Tämä on toisaalta siksi vaikeaa, että monet nimet tarkoittavat jollain kielellä jotakin ei-toivottua. Nimen alkuperäisen merkityksen tulisi kuitenkin ainakin olla vähintään siedettävä.)

Yritä sitten keksiä näiden kriteerien mukaista nimeä! Ei ole tosiaankaan yhdentekevää, miksi lapsen nimeää. Uskon, että nimi vaikuttaa myös lapsen persoonallisuuden kehitykseen.

19 kommenttia:

 1. Mulla on melko lyhyt etunimi (kaks tavuinen) mutta on siitä silti keksitty jos minkälaisia "lempinimiä" (haukkumanimiä). En kä todellakaan pitänyt nimestäni pienenä, nykyään on oikeastaan aika kiva kun ei tuu heti samaa nimeä vastaan. Pienenä sekin ärsytti, kun kellään muulla ei ollut samaa nimeä. Ei se ihan oudoimmasta päästä ole, mutta en tiedä kun ihan muutaman mun lisäksi.

  VastaaPoista
 2. I'm Lacking: useinhan lyhyistäkin nimistä tosiaan keksitään lempinimiä viimeistään sitten koulussa ja aina lempinimet eivät välttämättä edes tule etunimestä. musta tuntuu, että yleensä lapset haluaisivat itselleen mieluiten yleisen nimen ja heistä on vain kivaa, jos on paljon samannimisiä. toisaalta joskus melko harvinaistakin nimeä voi sattua vaikka kaksi samalle luokalle. meille nimen harvinaisuus eikä toisaalta yleisyyskään ole mikään poissulkukriteeri sinänsä, jos nimi muuten tuntuu sopivalta.

  VastaaPoista
 3. Mä kirjoitinkin meidän nimiongelmasta taannoin. Pähkinänkuoressa: isä on taiteilijaperheestä, missä lapsille on annettu todella erikoiset nimet ja hän haluaa perinteen jatkuvan. Mulle kävis Ville tai Kalle paremmin.

  Noista sun kriteereistä monet käy mullekin, en vain halua ns.kansainvälisä nimeä. Toisaalta omanikin on monissa maissa käytetty, mutta joku Camilla Jasmin Alexandra ois vihonviimeinen jos tyttö tulisi. Joskus kuulin juttua, että vauva olisi saanut nimekseen Brooke Tölli, oishan sitä siinäkin...

  VastaaPoista
 4. Elsa: eikö olekin yllättävän vaikeaa? luulisi, että vain ottaisi jonkun kivan nimen ja kirjoittaisi sen paperiin, mutta pitäisi osata ajatella niin monelta kannalta.

  VastaaPoista
 5. Btw, väestörekisterikeskuksen tuoreet tilastot 50 suosituimmasta nimestä vuodelta 2010 http://www.vaestorekisterikeskus.fi/default.aspx?id=279&docid=2198

  Moista listaustahan voi käyttää joko inspiraation lähteenä tai sitten listana yleisyytensä vuoksi ehdottomasti vältettävistä nimistä :)

  VastaaPoista
 6. Louna: kiitos! näitä listoja on aina kiva katsella.

  VastaaPoista
 7. Saattaa olla, että ei oo yhtään edes sinne päin, mistä tykkäät(te), mut tällaiset muutamat ehdotukset mulle tuli mieleen:
  Arttu
  Niilo
  Eeli
  Joona
  Oiva

  Mietin siis vain poikien nimiä, kun kerran tytölle jo nimi olisi. On muuten aika vaikea tehtävä tuo nimen valinta... Monet hyvät nimet joutuvat pois listalta, koska ne muistuttavat jostakin sellaisesta ihmisestä, josta ei itse pidä tai tuovat muuten jotenkin huonoja mielikuvia. Toisaalta taas tuo mun viimeinen ehdotukseni tulee siitä, että olen tavannut aivan valtavan suloisen pienen Oiva-pojan. :)

  VastaaPoista
 8. Varmaan vaikeaa keksiä nimi! Ei se olekaan yhdentekevää. Uskon myös että nimi vaikuttaa persoonallisuuden kehitykseen, mutta en ehkä sitä että vaikuttaa negatiivisesti jos joku noista kriteereistä ei täyty..Hyviä kriteerejä, mutta esim. ei siitä loppupeleissä ole paljoakaan haittaa vaikka nimi onkin sellainen että joutuu kertomaan ihmisille miten sen kirjoitetaan. Mun nimi kirjoitetaan usein väärin ja joskus kutsutaan jopa väärällä nimellä, mutta en voisi sanoa että siitä olisi ollut mitään haittaa. Tietenkin se on henkilökohtaista.

  Musta sellaset nimikirjatkin on hauskoja, niistä voi löytää inspistä.. Mutta oliko teillä jo joku sellanen?

  VastaaPoista
 9. Anonyymi: kiitos hyvistä ehdotuksista! osaa noista onkin jo pyöritelty :)

  wikke: nimikirjoja ei ole vielä selailtu, pitää varmaan mennä kirjastoon viimeistään sitten kun vauva on syntynyt.

  VastaaPoista
 10. Mulla on tosiaan sekä etu- että sukunimestä keksitty jos minkälaista. Ja tosiaan, kun ihminen (ainakaan silloin kersana) ei voi sille nimelleen mitään.

  En halua kenenkään nimiä haukkua, mutta välillä ihmetyttää se, että tytöille annetaan poikien nimistä "väännettyjä" nimiä. Esim. Kasperiina tai Jasperiina ja muut vastaavat. Jotkut niistä voi kuulostaa ihan kauniilta, mutta silti. "jokainen tyylillään"

  VastaaPoista
 11. I'm Lacking: itsekin olen aina kamalan varovainen arvostelemaan mitään nimiä, etten vain loukkaisi ketään (ja ainahan nämä nimijutut ovat myös makuasioita). toivoisin niin, että osaisimme valita lapselle nimen, josta hän ei saisi kuulla jatkuvasti jotain negatiivista.

  VastaaPoista
 12. Pojan nimistä mieleen tulee ensimmäisenä Alex: Lyhyt, kaunis, käy niin suomessa kuin ulkomailla, ja on helposti kirjoitettava (harva nyt kysyy "onko se siis Aleks vai Aleksi?" jos sanoo nimen selkeästi).

  Oma nimeni on kaksiosainen, mutta en käytä nimeni loppuosaa missään muualla kuin virallisissa yhteyksissä. Alkuosa on lyhyt, kolmikirjaiminen Isa, ja vaikka olenkin monesti joutunut ihmisille tavaamaan nimeni (moni kuulee Ida tai Liisa), on nimeni silti näppärä ja jees eikä harvinaisuudestakaan ole pahitteeksi:D Olen lyhyiden nimien kannattaja ja toivotankin teille onnea Sen Oikean nimen etsimiseen!

  :)

  VastaaPoista
 13. Isa: kiitos kommentista ja ehdotuksesta! minusta monet yhdysnimet ovat kauniita, mutta helposti tosiaan käytössä olisi varmaan vain nimen alkuosa tai jokin lempinimi.

  VastaaPoista
 14. rakastan nimien miettimistä, joten tässä ehdotukseni:

  Kalle
  Eerik
  Konsta
  Topi
  Tatu
  Matti(klassikko!)
  Timo
  Eelis
  Juuso
  Luukas
  Eeli

  VastaaPoista
 15. anonyymi: kiitos! noista monet ovat kyllä kauniita ja toimivia nimiä, ties vaikka tuosta listasta löytyisi sopiva :)

  VastaaPoista
 16. Minä kannan kanssa korteni kekoon ja laitan muutamia ehdotuksia :)

  Leo
  Otto
  Vilho
  Lenni
  Peetu
  Kaapo
  Oliver
  Joose
  Tuukka
  Santtu

  VastaaPoista
 17. Anonyymi: Kiitos, sinunkin listassasi on pari oikein varteenotettavaa vaihtoehtoa :)

  Olen kyllä tosi iloisesti yllättynyt siitä, miten paljon nimiehdotuksia olen saanut tähän postaukseen! (tyttöjenkin nimiä saa toki ehdottaa, sitäkään ei ole vielä mitenkään lyöty lukkoon)

  VastaaPoista
 18. Mulla tulee nyt vääjäämättä Sinkkuelämän jakso mieleen, jossa se yksi eukko varasti Charloten "vauvanimen", mutta olen silti jo yläasteelta asti haaveillut nimeäväni mahdollisen poikalapsen Aarniksi. Se on tavallaan erikoinen ja samalla kuitenkin perinteisen selkeä ja runollisen kaunis nimi.

  Kivaa myös huomata että puntaroitte valintaa noin huolellisesti ja maailma säästyy taas yhdeltä Anu Saukolta..

  VastaaPoista
 19. Anonyymi: Tuo nimen omistaminen/varastaminen on jännä ilmiö. Yritän välttää nimivalinnassa astumasta kenenkään varpaille, vaikka ajatus jonkun nimen "omistamisesta" onkin vähän hassu. Aarni on kyllä kaunis nimi!

  VastaaPoista