torstai 3. maaliskuuta 2011

Neuleita


Olen neulonut vauvalle. En vaatteita, mutta kuvassa näkyvän pikkupeiton vaunuihin tai kaukaloon ja kaksi polyestervanutäytteistä palloa, joissa on sisällä kulkunen. Kulkusen kilinä ei kyllä kamalan hyvin kuulu täytteiden läpi, mutta väliäkös tuolla. Pienempi pallo on tarkoitus antaa ystäväni lapsille. Pallot on tehty samalla ohjeella (saatavana täällä), mutta eri paksuisilla puikoilla ja eri langoista. Molemmat tulivat yli jääneistä lankakerän lopuista. Isompi on Novitan Huopasta (ehkä huovutankin sen vielä koneessa) ja pienempi ei-huopuvaa Seitsemän veljestä -raitalankaa. Pallon neulominen on helppoa ja nopeaa. Kannattaa valita selvästi tavallista pienemmät sukkapuikot, että täyte ei kuulla valmiin pallon läpi. Ihan pieni vauva ei tietenkään vielä osaa pitää palloa käsissään, mutta vähän isommalle se on hyvä kahden käden yhteiskäytön harjoitteluun. Pallo on niin pehmeä, ettei sillä satuta itseään tai leikkikaveria.

Neulepeitto on tehty Stitch'n Bitch -kirjan ohjetta mukaillen. Lankana on käytetty Novitan Isoveljeä  yksinkertaisena (kirjan ohjeessa on käytetty kaksinkertaista lankaa, mutta tykkään neuloa enemmän yksinkertaisesta). Halusin konepestävän peiton ja vaikka olisin mielelläni valinnut jonkun pienen lankavalmistajan, en äkkiseltään löytänyt sopivaa ei-huopuvaa ja riittävän edullista lankaa mistään pikkupuodista. Tämä peitto on tehty niin, että ylä- ja alareunoissa on 20 krs helmineuletta, reunoissa 10 s ja keskellä isot ruudut oikeasta ja nurjasta, kummankin leveys 50 s. Työn leveys on siis yhteensä 120 s, mikä tarkoittaa minun käsialallani ja nelosen (?) pyöröpuikoilla 70-80 cm. Peitto on sen verran joustava, että tarkkoja mittoja on vaikea sanoa. Kuvassa näkyvä haalari on lainassa kummipojalta ja edustaa 56-senttistä vauvaa suhteutettuna peiton kokoon.

6 kommenttia:

 1. Kulkunen vois kuulua paremmin jos sen laittaisi sellaisen kinder-yllätyksen munankuoreen (onko sille järkevämpää nimeä?) ja sijoittaisi sinne pumpulin sekaan.. vai?

  Hieno peitto, aika ahkera olet!

  VastaaPoista
 2. wikke: mietin jotain tommosta, mutta ajattelin, ettei se välttämättä auttaisi, kun tuo vanu on kuitenkin niin tiivistä että se jo sinänsä vaimentaa aika paljon. voisi kuitenkin kokeilla ensi kerralla, saattaisihan tuo toimia :)

  VastaaPoista
 3. Tosi nätti peitto! Ja varmasti tarpeelllinen:) Ajattelin itsekin tehdä samantyyppisen, mutta eihän sitä enää näin vauva-arjen keskellä ehdi.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: kiitos :) onhan tuo aika huomiota vaativaa tekemistä vaikka helppoa onkin, ei ehkä onnistu jos on vauva siinä koko ajan. tein juuri samanlaisen peiton veljelleni, joka saa lapsen päivänä minä hyvänsä.

  VastaaPoista
 5. hienoja, ja pallot on kivoja:) tosi kiva kun teet itse käsin. t sara

  VastaaPoista
 6. sara: palloja on kiva tehdä, ne on helppoja ja nopeita :)

  VastaaPoista