tiistai 14. syyskuuta 2010

Syksy ja SarpanevaLapsena ihailin mummin ja vaarin (1960-luvulla häälahjaksi saamaa) valurautapataa, jossa oli irrallinen puukahva, jolla kannen saattoi nostaa polttamatta käsiään. Mummi laittoi padassa kaalipataa, joka oli silloisista inhokkiruuistani numero kaksi heti perunasipulilaatikon jälkeen. Taisin muuten inhota lähes kaikkia ruokia, paitsi kananmunakastiketta ja lihapullia, lihapulliakin aloin välttää sen jälkeen, kun kuulin, että niissä on sipulia. Vanhempani maistattivat viisaasti kaikkea eivätkä tyytyneet syöttämään minulle pelkkiä herkkuruokiani. Jälkeenpäin olen ajatellut, että olen varmasti ollut syömisen suhteen melko mahdoton lapsi ala-asteen ensimmäisille luokille asti.

Myöhemmin kuulin, että mummin ja vaarin pataa kutsuttiin Sarpanevan padaksi. Olin silloin jo oppinut syömään lähes kaikkia ruokia. Kaalipata on nykyään yksi lempiruuistani (ehkä seuraava heti kaalikääryleiden jälkeen). Kaali on myös hyvin ekologista ruokaa, erityisesti syksyllä ja talvella. Vajaa vuosi sitten saimme häälahjaksi Sarpanevan valurautapadan. Se on vielä karhea verrattuna mummin ja vaarin käytössä pehmenneeseen, mutta teen kaikkeni, että siitä tulisi yhtä sileä.

Kaikkien texmex- ja italialaiskausieni jälkeen olen alkanut arvostaa todella paljon perinteisiä suomalaisia (tai ainakin Suomessa jo isovanhempieni lapsuuden aikaan tunnettuja) ruokia. Karjalanpaistia ja -piirakoita. Lanttulaatikkoa. Kesäkeittoa. Silakkapihvejä. Neulamuikkuja. Puikulaperunoita. Poronkäristystä. Leipäjuustoa. Hillaa ja viiliä. Monet näistä ovat lähiruokia ja valmistusainekset tuttuja ja hyvin saatavilla suomalaisista ruokakaupoista.

2 kommenttia:

  1. toisikohan joulupukki meillekin tollaisen joku joulu :) se on vaan niin todella kaunis ja hieno ja varmaan vielä kuitenkin, kuten sanoit, käyttökelpoinen. mun piti tehdä tänään kaalipataa, mutta arvaa vaan suutuinko kaupassa kun siellä ei ollut kaalia. ostin sitte sikahintaisia kaalikääryleitä herkkutiskistä kostoksi :D

    VastaaPoista
  2. hanna: oho! on kyllä todella suuri epäkohta, jos kaupassa ei ole kaalia!

    VastaaPoista