perjantai 24. syyskuuta 2010

Aitoa

Mielestäni paljon mauttomampaa juttua kuin feikkivaatteet ja -asusteet ei ole. En pidä itseäni minään brändielitistinä eikä minua sinänsä haittaa se, että joku pukeutuu epämuodikkaisiin tai huonolaatuisiin vaatteisiin, mutta feikit ovat sellaista rikollisuutta, jonka tukemisessa en halua olla mukana. Käyttäisin ylpeänä vaikkapa vanhaa H&M:n muodista pois mennyttä käsilaukkua, jos vaihtoehtona olisi hyvälaatuinenkin feikkituote (ainakin näitä piraattivuittoneita näkee paljon ja väitän, että tunnistan useimmiten feikit joukosta, vaikka en koskaan olekaan omistanut vuittonia).

Cityssä oli keväällä (8/2010) hyvä juttu piratismista.

Tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri, jota juttuun oli haastateltu, puhui painavaa asiaa:
"Huumeiden ja piraattitavaran kulkureitit Euroopassa ovat lähes samat. Bisnestä pyörittävät osittain samat tahot. Piraattitavara on rikollisliigalle jopa parempi sijoitus, sillä rangaistukset ovat pienet."
(Sitaatti Cityn jutusta, linkki edellä.)

kuva: fakesareneverinfashion.com


Myös Harper's Bazaar on lähtenyt sotaan piratismia vastaan Fakes are never in fashion -kampanjallaan. Ymmärrän toki, että lehdellä on intresseissä mainostajien miellyttäminen, sillä todella monet (paljon jäljitellyt) luxusmerkit mainostavat kyseisessä lehdessä. Asia on silti minusta tärkeä.

Suosittelen, että lukisitte cityn hyvän jutun aiheesta. Lehti on jo vanha, mutta artikkeli on edelleen luettavissa täällä.

4 kommenttia:

 1. Tartuit hyvään aiheeseen ja City-lehden juttukin oli tosi kattava ja mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
 2. redshift: kiitos! minustakin aihe on tärkeä ja siitä, mitä piraattiteollisuuden takana on, puhutaan aivan liian vähän. tietysti vaatemarkkinat ovat muutenkin enimmäkseen hyvin arveluttavat eettisesti, mutta piraattituotteissa kaikki oikein kärjistyy.

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä postaus! Sen lisäksi, että moni ostaa piraatteja aidon sijaan, moni jättää tuotteen kokonaan ostamatta, sillä piraatit syövät aidon tuotteen kiinnostavuutta.

  Minulla on useita LV-laukkuja, ja joskus minuakin ärsyttää ajatus siitä, että moni vastaantulija tosiaan saattaa ajatella, että laukkuni ei olisi aito.

  Tästä syystä en ole jättänyt laukkuja kauppaan, mutta ärsyttäähän se. Eikä vain siitä syystä, että asia ei oikeasti ole niin, vaan myös siksi, etten halua vaikuttaa ihmiseltä, joka ostaisi piraattituotteita.
  Minusta kun on ihan uskomattoman rikollista ja röyhkeää kopioida tuotteita, jotka joku muu on luonut ja vieläpä rahoittaa omaa rikollista toimintaansa kamalien kopioiden myynnillä.

  En millään ymmärrä ihmisiä, jotka ostavat kopioita, sillä minäkin käyttäisin paljon mieluummin vaikkapa H&M:ltä ostettua laukkua kuin kopioita.

  Tulipa pitkä kommentti! Tämä tosiaan on aihe, josta voisin esitelmöidä vaikka kuinka pitkään.

  VastaaPoista
 4. Tuulia: olen aivan samaa mieltä! siksi halusinkin kirjoittaa tästä.

  VastaaPoista