maanantai 18. tammikuuta 2010

Kerron sinulle, miksi et pidä vihreästä teestä vaikka haluaisit pitää.

Saimme häälahjaksi muiden ihanien juttujen ohella maailman kauneimman teepannun ja kupit.


Jostain syystä teen juonti tässä taloudessa on lisääntynyt huomattavasti tämän tapauksen jälkeen. Nimenomaan teen juonti. Aikaisemmin joimme usein matéta tai rooibosta. Olisin hirveän mielelläni pitänyt teestä, mutta se oli pahaa. Varsinkin musta tee. Vihreää teetä join hampaat irvessä, koska se on niin terveysvaikutteista ja jollain sairaalla tavalla... hmm... niin terveellisen makuista.

Tämän takia pidän nykyään vihreästä teestä.

1) Oikea määrä teetä. Ainakin minulle riittää tee, johon on käytetty 2 teelusikallista irtoteetä noin puolta litraa vettä kohti. Se ei maistu voimakkaalle, mutta teelle se silti maistuu. Maistuu siis teelle, vaikkei olekaan kitkerää.

2) Oikea veden lämpötila. Se on lähempänä kuuttakymmentä kuin sataa astetta. EIEIEIEI vihreää teetä juuri kiehuneeseen veteen! Jos et jaksa odotella jäähtymistä, lisää mieluummin vaikka 1/4 pannullista kylmää vettä ennen haudutusta. Tämä on minun ja monen muun kokemuksen mukaan varmin tapa estää kirkerää makua.

3) Lyhyt haudutusaika. Pari-kolme minuuttia on usein sopiva, teetä ei tarvitse heiluttaa ja ravistella ja puristella. Sen jälkeen teesihdin/ -pallon/ mikä onkin voi nostaa pois. Tee on lähes väritöntä. Mutta jos haluaa värillistä litkua, voi yhtä hyvin leikkiä vesiväreillä. En suosittele juomaan.

4) Teelaatu. Monet ovat varmasti oikein valmistettuina hyviä, mutta minusta tällä hetkellä parasta on Théhuoneen Sencha Sakura -vihreä tee, jossa on vihreän teen mausteena kirsikkaa ja ruusun terälehtiä. Sitä voi juoda miten monta kuppia tahansa. En ymmärrä täysin, miksi jotkut teenjuojat ovat niin kovasti pussiteetä vastaan, sillä ihan yhtä lailla aromeilla maustettua teetä moni irtoteekin on. Tietysti pussitee on vähemmän kaunista ja pussi houkuttelee ravistelemaan ja heiluttelemaan ja puristamaan, mistä saa teen kitkeräksi. Tämän takia en itse juo pussiteetä,
mutta en myöskään nyrpistele sille kylässä.

4 kommenttia:

 1. mä ensin luulin että mun serkku laskee leikkiä, kun se valitti että tee on kitkerää kun pussi oli laitettu liian kuumaan veteen, mutta onhan se tietenkin niin. meidän teehetkestä innostuneena keitin itselleni silloin kotonakin kannullisen teetä. se myös maistuu sillä tavalla paremmalta kuin suoraan vedenkeittimestä kuppiin kaadettuna. mitenköhän mä vaan alkaisin tykätä rooiboksesta, kun se on sitten taas mun mielestä ihan pahaa.

  VastaaPoista
 2. Jee, kivaa! Siis kun säkin pidät vihreästä teestä. Mä pidän siksi, koska meillä kotona juodaan sitä aina - ja aina toisinaan inkiväärillä tai luonnon antimilla(esim. kuusenkerkät) maustettuna. Pitäisikin ostaa inkivääriä, kun olen taas kipeänä. Mun mielestä virheä tee ei vaan ole terveellisen makuista, outoa. Musta tee on pahaa.

  Teekannu ja kupit näyttää hauskoilta.

  VastaaPoista
 3. hyviä vinkkejä!! maukkaita japanin teemakuja olen löytänyt myös netissä

  http://www.teekauppa.fi/japanilainen

  VastaaPoista
 4. on kyllä aika professionaalista. kysymys vissiin on vaan just viitseliäisyydestä. siitä teehetkestä pitää tehdä hetki.

  VastaaPoista