sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Miksi sen täytyisi olla niin vaikeaa

Meillä oli eilen vieraita. Ehkä 15-20 kaveriani tai heidän kaveriaan. Tarjosin kylmää vettä, matéta ja rooibosta. Tänään luin toukokuun 2008 Divaanista Hanna Jensenin jutun siitä, miksi ihmiset eivät pyydä vieraita koteihinsa. (Minulle epätavallista lukea vanhoja lehtiä, mutta tuo Divaani on ollut sen verran mielenkiintoinen, että harkitsen sen tilaamista.) Nykyään Suomessakin on totuttu tapaamaan ystäviä kahviloissa ja ravintoloissa, ei-kenenkään maalla. Minulla ei ole missään tapauksessa mitään kahviloita tai ulkona syömistä vastaan, päin vastoin, mutta en soisi sen kilpailevan kotikyläilyn kanssa.

Itselläni suurin este vieraiden pyytämiseen on yleensä se, että en jaksa hääräillä koko iltaa keittiössä, vaan haluan itsekin osallistua keskusteluun, yhteisiin peleihin ja muuhun kivaan. Ehkä tupakeittiö, niin paljon kuin sitä on haukuttukin epäkäytännöllisyydestään, olisi toimiva ratkaisu tähän. Voisi samalla laittaa ruokaa ja jutustella vieraiden kanssa. Kun tuskailin tuota keittiössä hääräilemisen turhauttavuutta kämppikselleni Viljalle tänään, hän totesi että se nyt vain on emännä rooli. Ei käy minulle! Minun emännän roolini ei ole sitä. Minun emännän roolini on huolehtia, että kaikki vieraat viihtyvät ja löytävät juttuseuraa. En tietenkään tarkoituksella pidä vieraitani nälässä olemalla tarjoamatta mitään syötävää. Usein haluan kuitenkin pyytää vieraita ex tempore, silloin kuin kaverini ovat yhteistä illanviettopaikkaa vailla. Toivottavaa olisi, että olisin huomannut ajoissa ostaa kaupasta raakapakastepullaa tai konvehtirasian. Valitettavaa on, että usein en ole huomannut.

Hanna Jensenin Divaaniin kirjoittamassa jutussa mietitään keinoja vierailujen kaavamaisuuden ja jäykkyyden poistamiseen. Nyyttärit! Tai sitten, ei aina yhdessä ollessa ole pakko syödä. Itse en ainakaan mene kylään ruoan perässä. Minä pidän rennosta yhdessäolosta, sohvalla venymisestä, ideoiden jakamisesta. Kerron mieluummin kirjahyllyni kirjoista kuin kierrän esittelemässä viimeisen päälle siivottua asuntoa. Sitä paitsi luotan siihen, että jos vieraat eivät viihdy, he tajuavat itse lähteä pois. Tai että he jumittavat rennosti, eräs kaverini pyysi saada ostaa vanhan kuluneen ja korjaillun sohvamme, koska siinä saa kuulemma nukuttua maailman parhaat päiväunet.

2 kommenttia:

  1. Kalevassa oli kans vähän aikaa sitten juttua tuosta kyläilystä, kun se nykyään on niin vaikeaa, varsinkin ex tempore-kyläily. Mä ite haluun tarjota aina vieraille jotain hyvää ja yleesä jos meille heinin kans tulee vieraita niin heini kyllä huolehtii että herkkuja on tarjolla. Mut ei se oo musta ongelma silti vaikkei ookkaan mitää erikoisempaa tarjottavaa.

    VastaaPoista
  2. hei, pakastimeen vaan, leipoo sillon kun leivotuttaa ja pakastaa ja sulattaa sitten kun on kyläilyhetki.
    t. sara

    VastaaPoista